Skoči na glavno vsebino

Namen natečaja SPODBUJAMO PRIJATELJSTVO, ki ga je razpisalo društvo Sobivanje – društvo za trajnostni razvoj, glavni partner in podpornik natečaja pa družba BTC,  je otroke spodbujati k pozitivnemu razmišljanju o prijateljstvu in razvijanju dobrih odnosov z vrstniki. Projekt je bil izpeljan kot nacionalni projekt.

Cilj tega dela natečaja je bil obeležiti konkretne primere povezane s tematiko natečaja in njihovo upodobitev v risbi, tekstu ali fotografiji (npr. kako si otroci pomagajo, kako se igrajo, kako se spodbujajo …) ali filmček. Predlagano je bilo timsko delo otrok, da otroci skupaj soustvarjajo končni izdelek.

Naš projekt je dobil naslov DOBRO JUTRO, PRIJATELJ. Izhajali smo iz vsakodnevnega jutranjega pozdrava, s katerim začnemo jutranji krog. Plakat, ki smo ga izdelali in poslali za nagradni natečaj smo začeli ustvarjati vzporedno z dejavnostmi, ki smo jih izvajali v tem projektu. Zato smo najprej naredili odtise dlani otrok, katere smo zalepili na plakatu v krog, kjer se dlani držijo. Sledil je pogovor o prijateljstvu. Iskali smo simbole prijateljstva in vsak je svojega narisal, ter zalepil na svoje roke na plakatu. Igrali smo se različne socialne igrice kot sta Roke pomoči in Mreža prijateljstva. Mrežo smo spletli tudi na plakatu. Peli in plesali smo pesmice na temo prijateljstva. Otroci so risali svoje prijatelje. Ustvarili smo skupno risbo, na katero je prav vsak otrok nekaj narisal in pobarval. Ta je dobila svoje mesto v sredini kroga iz dlani na plakatu. Na koncu pa smo ga še dopolnili s fotografijami, ki so nastajale ob naših dejavnostih.

15. marca 2019 smo bili povabljeni na zaključni dogodek v BTC Murska Sobota. Tam smo izvedeli, da se projekt izvaja že sedmo leto in da je letos sodelovalo 215 ustanov in 13.765 otrok. Izbrana nastala ustvarjalna dela iz severovzhodne Slovenije bodo na ogled v 1. nadstropju BTC CITY v M. Soboti do 15. 4. 2019. Med krajšim kulturnim programom, katerega so pripravili učenci iz osnovnih šol Pomurja, nas je pozdravil tudi direktor društva Sobivanje. Na koncu pa so še razglasili letošnje nagrajence, med katerimi je bila tudi naša skupina. NAŠ PLAKAT SI JE PRISLUŽIL PRVO MESTO. Dobili smo priznanje za sodelovanje, otroci pa vsak simbolično nagradico.    

                                                                                                        FOTOGRAFIJE

Dostopnost