Skoči na glavno vsebino

V okviru projekta Pomahajmo v svet, smo prejšnji mesec spoznavali in raziskovali naš vrtec. Izvedli smo veliko različnih dejavnosti, ki smo jih predstavili našim prijateljem iz vrtca v Litvi. Najbolj se nam je v spomin vtisnil obisk pri kuharju Daniju in čistilki Mariji. 

Kuharja Danija smo obiskali v kuhinji, ravno, ko je pripravljal kosilo za vse nas – enolončnico, praženec in kompot. Dani nas je prijazno sprejel ter nam razkazal kuhinjo, še prej pa nam je opisal svojo kuharsko obleko. Videli smo veliki kotel, prekucno ponev – sedaj vemo, zakaj se imenuje “prekucna”, štedilnik na plin, električno ploščo, konvektomat – velika pečica z mnogimi funkcijami, velike lonce, razne sekljalnike in mešalnike. Ogledali smo si tudi prostor za pripravo hrane, shrambo, hladilnike ter pomivalni stroj z velikim koritom. Ker pa kuhinje nihče ne zapusti lačen, smo od kuharja dobili še čokoladne bombone.

Med zimskimi počitnicami se je pojavila priložnost, da obiščemo še našo čistilko Marijo. Njo smo zmotili med čiščenjem učilnice 1. razreda. Marija nas je prijazno povabila, da zasedemo šolske klopi ter nam predstavila svoje delo, obleko, opremo in čistila, ki jih uporablja. Pokazala nam je kako očisti umivalnike, pipe, ogledala, šolske mize, stolčke ter tla. Da pa ne bi samo gledali, nam je razdelila krpe za prah in že smo brisali police in druge površine. kdo bi si mislil, da je brisanje prahu lahko tako zabavno. Ker smo svoje delo dobro opravili, nas je Marija tudi nagradila. Njen voziček je resnično prava zakladnica, na njem se najdejo tudi čokolade.

Načrtujemo še obisk pri hišniku Denisu, da bolje spoznamo tudi njegovo delo. Daniju in Mariji se zahvaljujemo za njuno predstavitev.

Dostopnost