Skoči na glavno vsebino

Danes, na praznik vseh, ki se imamo radi, smo z otroki starejše skupine obiskali kmetijo Vlaj. Letošnje šolsko leto skupaj z otroki, v okviru Eko vrtca, ustvarjamo projekt »Učna pot lokalnih dobrot«, katerega bomo predstavili na sejmu Altermed. Skupaj rišemo učno pot, ki nas po Bodoncih vodi od enega lokalnega ponudnika hrane do drugega. Vodi nas palček Bodonček, ki kot zaprisežen gurman, najbolje ve, kje v Bodoncih se dobro je. To jutro nam je prinesel pismo s prvo lokacijo – obiskali smo kmetijo Vlaj. Ker nam jo je vreme malo zagodlo, smo se do Vlajevih odpeljali s kombijem. Tam sta nas pričakala g. Vlado Vlaj in ga. Janja Vlaj, ki sta nas prijazno povabila v posebno sobo za degustacijo ter prodajalno njihovih izdelkov. Izvedeli smo veliko novega, od tega, katero seme je najboljše za pridelavo bučnega olja, kako poteka samo pridobivanje olja, kakšni so stranski produkti ter kje vse lahko bučno olje uporabimo in zakaj je njihovo bučno olje »zlato«. Ogledali in poizkusili smo tudi druge izdelke njihove pridelave, kot sta orehovo in sončnično olje ter ajdova kaša in kisi. Videli smo tudi vsa njihova zlata priznanja, ki pričajo o odličnosti njihovega olja. Za konec pa smo se posladkali še z dobrotami, ki jih je za nas pripravila ga. Danica Vlaj. Okusne palačinke z bučnim oljem, pa bučni mafini, bučno seme, kruh z bučnim oljem so hitro končali v naših trebuščkih, izdala pa nas je lahko le zelena sled okrog naših ust. Siti, polni novih informacij ter zelo zadovoljni smo se vrnili v vrtec, kjer smo naše vtise strnili ter na zemljevid vrisali en del naše učne poti. Komaj čakamo in ugotavljamo, kam nas bo naslednjič odpeljal naš Bodonček.

Najlepše se zahvaljujemo družini Vlaj, ki nas je tako prijazno sprejela na svoji kmetiji.

 

Orodna vrstica za dostopnost